Fantasy: leválasztás, beavatás, visszatérés

by MGY

Fantasy egy külön irodalmi műfaj, de a fantasy világa ugyanúgy a szerző képzeletében lakik, mint egy hagyományos fikció, és bár a kettő struktúrája látszólag eltérő, valójában a fantasy és a hagyományos fikció írása nem áll egymással szemben. Sőt.

„A hős mitológiai kalandjának állandó útja: elválasztás-beavatás-visszatérés” – Joseph Campbell

A hős utazásának lényege – szimbolikusan és pszichológiailag is – mindig az átalakulás, Campbell szerint. Az ember átesik a *tűzpróbán, és ebben a folyamatban *újjá válik. Más lesz, mint a regény elején. Megváltozik.

Akkor is, ha fantasy a történet, és akkor is, ha klasszikus fikció!

ÉLET A TŰZPRÓBA ELŐTT

Íróként el kell hinned valamit: azt, hogy a fantasy/fikciós világod konkrét, hogy létezik a történeted univerzuma. És léteznek a szereplői is.

A főhősöd a regényed kezdete előtt is élt, egész addigi életében élt. Átélte azt, amit egy regényben háttértörténetnek nevezünk.

Minden esemény és tapasztalat hatással volt arra, hogy ki lett és mivé képes válni.

Vannak hiedelmei (élettapasztalatai, életértelmezései), az életben mozog, viszonyul, vagyis viselkedik, és mint mindenkinek, vannak saját un. védelmi mechanizmusai is – és önhazugságai.

A főhős azt hiszi a tűzpróba előtt, hogy az élete, a maga módján, valójában egyensúlyban van. Éli a megszokott életét. Elfogadva.

Olyan példákat írok, amelyek világhírűek, többségük könyv alapú, de a film aratott világsikert, és van esély rá, hogy a megannyi „ismétlés” során látta…

Harry Potter (2001): Harry árva fiú, a nagybátyja házában él, és fogalma sincs arról, hogy kicsoda is ő valójában…, de azért történnek vele fura dolgok…

Éhezők viadala (2012): Katniss anyjával és kishúgával él Panem ország 12. negyedében, orvvadászatból tartja el a családját, és kitűnő vadász…

Drágán add az életed (1988): John, a New York-i rendőrség tisztje megpróbál kibékülni a feleségével, nincs más célja, de felesége azt mondja: megbízhatatlan és nem lehet rá számítani…

Apáca show (1992): Deloris elégedetten él egy renói bár énekesnőjeként és a maffiafőnök barátnőjeként, és nem bírja az apácákat…

A remény rabjai (1994): Andy bankár kiegyensúlyozott, boldog életet ér, és nem tudja, hogy a felesége megcsalja…

Van egy hiteles énje, van egy igazi énje, de a pszichéjének van(nak) olyan aspektusai, amelyeket nem ismer, kikerül vagy elnyom. Ebből a szempontból nézve a történet, a főszereplő „kalandjának” oka épp az, hogy elő kell hívnia a valódi énjét, rákényszerül, még ha eleinte ellenáll is neki.

A főhőst ugyanis valami megérinti – magát a Lényegét – és kénytelen átváltozni egy új személlyé, olyanná, amilyennek kellene lennie – valójában. (Persze a való életben sokmillióan leélik az életüket úgy, hogy soha nem szembesülnek egy valódi tűzpróbával, vagy ha igen, akkor kikerülik, elmenekülnek előle! – Egy regény épp ezért nem maga az élet, soha nem az.)

Vagyis a főszereplő nem nyugszik bele az életébe. Nem telepedik le. Nem éri be annyival – de nem magától!

Arra kényszerül, hogy a kényszert kénytelen legyen felvállalni!  

Nem nyakatekert a fenti fogalmazás! A főhős megpróbálhat elfutni, homokba dugni a fejét, de nem lehet – hiába, szembesül vele: kénytelen felvenni a harcot, átesni a tűzpróbán. És ez nem lesz kellemes. Hiteles Énje ​​felnyomul a tudatába, és átveszi az irányítást. De ez nem történhet meg, ha nem hagyja el hétköznapi világának kényelmét, és nem indul el személyes útjára, a tűzpróbára.

ELSZAKADÁS

Tehát, és már fentebb is erről írtunk: el kell válnia a hétköznapi életétől. Ha fantasy, akkor az egy másik világ (IS! de nem csak az), ha klasszikus fikció, akkor az élet egy másik dimenziója, aspektusa, feladata.

A régi világ az un. óvilág: hely-, idő-, hangulat- és környezetérzéket biztosít a főszereplő hétköznapi világához. Ez kritikus fontosságú egy tűzpróba beállításához, mert ehhez képest mérhető a karakter metamorfózisa. Sőt, az óvilág segít megérteni, hogy a karakter miért az, amilyen. Ez az un. első felvonás részeként kerül kialakításra.

Felhívás a kalandra: valami történik.

Ez minden fikcióra jellemző. A főhős a maga útját járja az óvilágban, amikor valami történik. Olyan esemény történik, amely döntésre, cselekvésre inspirálja vagy kényszeríti a főszereplőt.

Az újvilág lehet földrajzi, pszichológiai vagy szimbolikus, a lényeg: a főhős maga mögött hagyja a régi világot, az óvilágot, és belép az új világba. Be kell lépnie.

A főszereplő óvilági ketrecében megszokott hiedelmei, viselkedései, védekezési mechanizmusai, küzdési készségei, a pszichológiai páncélja (amelyet a főhős az élete során összekovácsolt) az újvilágba való lépése során nem ér szinte semmit, minden megkérdőjeleződik, felrázza a nyugvó kaleidoszkópot…felrázza az életét.

De! minden, ami az új szituációban kell, azt az előző életében szerezte meg, csak már másként kell alkalmaznia!

Harry Potter (2001): Pottert elviszik egy varázslóiskolába, ahol megtudja az igazságot önmagáról, családjáról és a varázslatos világban kísértő szörnyűséges gonoszságról. Amivel szembe kell szállnia. (majd a varázsló képessége segíti)

Éhezők viadala (2012) Katniss önként átveszi húga helyét az Éhezők Viadalán, ami a televízióban közvetített, életre-halálra menő verseny, hajlandó feláldozni magát (majd a vadász múltja segíti)

Drágán add az életed (1988): Német terroristák túszul ejtik egy karácsonyi parti során a Los Angelesben John feleségét és a munkatársait (majd a rendőri múltja segíti)

Apáca show (1992): Egy világi énekesnő szemtanúja egy maffiabűnnek, a rendőrség apácaként bújtatja el egy hagyományos kolostorban.  (majd énekesi múltja segíti

A remény rabjai (1994): Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank börtön rabjai közé. (majd bankári múltja segíti)

A főhős feltárja valódi énjét

Amíg a főhős a megszokott módon él, gondolkodik és cselekszik, nincs esélye, hogy önmagához hozzáférjen!

Ezért elkezdeni építeni vagy kibontani a valódi énjét: nem teljesen vagy tökéletesen, de elkezdi. A régi utak elvetése lehetővé teszi az Új Én megjelenését. De ez nem öncélú, ez a „tűzpróba” túlélését szolgálja, mert másként nem megy…

Az átalakulás folyamata az elválasztással, elszakadással kezdődik.

BEAVATÁS

Manapság már a beavatás gondolata is rejtélyesnek, sőt nevetségesnek tűnhet. De nézd meg szigorúan pszichológiai szempontból, és a fogalom életre kel, mert életünk során mindannyian többször is átesünk a beavatáson.

Születés. Gyermekkor. Iskola. Serdülőkor. Szex. Kábítószer. Főiskola. Sport. Klikkek. Hobbi. Munka. Klubok. Kapcsolatok. Szakítás. Utazás. Házasság. Nevelés. Válás. Áthelyezés…

Mindegyike egy új, változó életút jelképe. Valójában a sorsod szüntelenül „beavat” egy másik világba. Egy másik klub tagja leszel. Mint mindannyian.

Harry Potter (2001): Harry megtudja az igazságot önmagáról, családjáról és a varázslatos világban kísértő szörnyűséges gonoszságról. Amivel szembe kell szállnia. És győz. De a regény kulcsszava végig érvényesül, az, amiben soha nem részesült: a szeretet.

Éhezők viadala (2012): Katniss önként átveszi húga helyét az Éhezők Viadalán, ami a televízióban közvetített, életre-halálra menő verseny.  És túléli, győztesként… az előző élete összes tudását más dimenzióban érvényesítve.

Drágán add az életed (1988): A New York-i rendőrség tisztje, John megpróbál kibékülni a feleségével, nem sikerül, közben megszállják az épületet, így megpróbálja (kénytelen) megmenteni feleségét és több embert…egyedül száll harcba, korábbi tudását más dimenzióban érvényesítve.

Apáca show (1992): Egy világi énekesnő szemtanúja egy maffiabűnnek, a rendőrség apácaként bújtatja el egy hagyományos kolostorban, ahova nehezen tud beilleszkedni. De nem csak beilleszkedik, hanem hasznos ál-apáca lesz, miközben alkalmazkodik, énekesnőként felpezsdíti a kolostor életét…

A remény rabjai (1994): Az 1940-es évek végén Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. Ám bankári tudása által folyamatosan felülkerekedik a fogvatartóin, hogy mennyire, az csak a végén derül ki…

Átalakulás

Egy regényben, akár nagy, akár kicsi a történet, a főszereplő beavatáson megy keresztül, és ez a számára valójában hatalmas élmény. Feltárulnak a múlt, a jelen és a jövő titkai. A sorsa tette ismertté.

A főszereplő a saját metamorfózisának középpontjában áll. Ez valójában a történet lényege, magva és folyamata. Ez küzdelem. És az átalakulás!

Harry Potter (2001): Harry szembeszáll Voldemorral, megszerzi a Bölcsek kövét, vagyis győz.

Éhezők viadala (2012): Katniss egy férfi társával túléli, győztesként, nem csak a viadalt, de a szervezőket is irányítja a történet végén…

Drágán add az életed (1988): John egyedül száll harcba a terrorista bankrablókkal, korábbi tudását más dimenzióban érvényesítve, és győz, miközben megmenti a feleségét és annak munkatársait is.

Apáca show (1992): Az énekesnő, Deloris nem csak beilleszkedik, de hasznos ál-apáca lesz, miközben alkalmazkodik, énekesnőként felpezsdíti a kolostor életét…és végül legyőzi(k) a maffiát is.

A remény rabjai (1994): Andy a bankári tudása által folyamatosan felülkerekedik a fogvatartóin, hogy mennyire, az csak a végén derül ki…sőt, meg is szökik, szabad lesz.

VISSZATÉRÉS

Ahhoz, hogy főszereplő „hazatérhessen”, túl kell élnie a végső küzdelmet. Amely mindig a vágyaihoz és a céljaihoz és a kényszerhez is kötődik. A vágyai és céljai hitelesítik a küzdelmét, a „kényszert”. Nincs csak külső kényszer, ha az nem párosul belső kényszerrel is, nincs igazán jó történet.

A végső küzdelemben a főszereplő egyetlen esélye a sikerre az, hogy közben megvalósuljon a vágya, célja, harmóniába kerüljön a teste és lelke. S mintegy Új Én folytassa az életét. De előfordul, hogy ez az egység csak a főhős fizikai halálból fakadhat. A főszereplő meghallhat, de már Új Énként. ha életben marad, megszabadul régi énjének bilincseitől. Megváltozott.

Pszichológiai hasonlattal élve: a főszereplő gyerekként indul útjára, majd elválik ettől a szakasztól, és beavatása a serdülőkorba való elmozdulást jelzi, visszatérése pedig a felnőtté válás jelképe. Ez a főszereplő, a hős utazásának mindenütt jelenlévő természete.  Ezt mintát újra és újra és újra látjuk, olvassuk a filmekben és regényekben. Végtelen sok változatban.

Harry Potter (2001): Harry hazatér Dursleyékhez, akik mit sem tudnak arról, hogy az iskolán kívül tilos varázsolni…

Éhezők viadala (2012): Katniss egy férfi társával túléli, győztesként, nem csak a viadalt, de a szervezőket is irányítja a történet végén… győztesként kerülnek ki, és mennek haza…

Drágán add az életed (1988): John győz, és a felesége belátja: ugyan ki lenne megbízhatóbb támasza, mint a férje…

Apáca show (1992): a maffia lebuktatása után Deloris kórusa a pápa előtt énekel, majd Deloris ismét visszatérhet a színpadra régi életéhez…

A remény rabjai (1994): Andy megszökik, lebuktatja a börtönigazgatót, és szabadon várja, hogy legjobb barátja is szabaduljon, s együtt tűnjenek el a világ szeme elől…

ÉLET A TŰZPRÓBA UTÁN

A főszereplő zsákmánnyal, elixírrel tér haza, kinccsel, tudással, szeretettel, bölcsességgel, alázattal. A főszereplő már egy átalakult egyéniség. A záró pillanatok azt szolgálják, hogy az olvasó és a néző érezze, milyen lesz a karakter élete… Hogy tudja, minden rendben lesz.

Ez is érdekelhet

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Tudomásul vettem Még több információ

Privacy & Cookies Policy